Skip to content

Definirea bolii, principii de tratament

CE SUNT VARICELE?

Varicele reprezinta alungirea si dilatarea permanenta a venelor sistemului venos superficial (subcutanat) al membrelor inferioare. Se afirma adesea ca varicele membrelor inferioare reprezinta tributul ce-l dam mersului biped, ortostatismului (patrupedele nu au varice). Aproximativ 40% dintre femei si 25% dintre barbati sufera de boala varicoasa.

In mod normal, venele trimit sangele inapoi catre inima. La nivelul picioarelor circulatia sangelui catre inima trebuie sa invinga forta gravitationala. Acest lucru este posibil datorita contractiei musculaturii picioarelor care comprima venele profunde in timpul mersului si a existentei unor valve dispuse de-a lungul venelor, care impiedica sangele sa cada. Cand aceste valve nu mai functioneaza bine, sangele stagneaza, presiunea creste in vene ducand la dilatarea acestora si aparitia varicelor.

In aparitia varicelor esentiala este ruperea echilibrului dintre rezistenta peretelui venos si presiunea sangelui din vena.

Situatii ce presupun cresterea presiunii in vene (in timpul sarcinii uterul apasa pe venele din bazin si jeneaza circulatia ascendenta a sangelui din picioare, la care se adauga si factorul hormonal care scade rezistenta peretelui venei) sau expunerea prelungita la presiune (statul in picioare prelungit) predispun la aparitia varicelor.

Structura deficitara a colagenului (care asigura rezistenta peretelui venos) reprezinta terenul mostenit pe care apare boala varicoasa.

Notiuni de anatomie functionala necesare pentru intelegerea aparitiei varicelor:
vene superficiale subcutanate (pe seama carora apar varicele) ce formeaza o retea;
colectori venosi principali – vena safena mare si mica, ce colecteaza sangele acestei retele si se varsa direct in venele profunde la nivelul croselor;
venele profunde ale membrelor inferioare prin care circula cea mai mare parte a fluxului venos si in care se varsa si sistemul superficial;
venele perforante, care asigura o legatura intre cele doua sisteme (superficial si profund);
valvule venoase, dispuse din loc in loc de-a lungul venelor, care functioneaza ca niste supape permit in conditii normale curgerea directionata a sangelui, si anume: ascendent catre inima, impotriva gravitatiei, si orizontal prin venele perforante catre sistemul venos profund, impotriva unei presiuni mai mari (cea din venele din profunzime).

Prima modificare, inca insesizabila, care apare in cadrul bolii este deteriorarea unei valvule, pierzandu-se in acea zona curgerea normala a sangelui. Apar astfel circuite vicioase de curgere a sangelui in care sunt cuprinse teritorii venoase din ce in ce mai mari.

Venele superficiale incluse in aceste circuite, fiind supuse constant unor presiuni mari, vor ceda crescind in lungime si diametru, constituind varicele.

CE SE POATE INTAMPLA IN LIPSA TRATAMENTULUI?

Curgerea anormala a sangelui prin venele varicoase inseamna in esenta stagnarea acestuia la presiuni mari si conduce la suferinta tesuturilor din jur, prin lipsa unei oxigenari adecvate, cu aparitia edemului, a unor leziuni tegumentare ce pot ajunge pana la ulcerul varicos (plaga la nivelul gambei cu evolutie cronica, indelungata si vindecare extrem de dificila).

Tot ca rezultat al stagnarii in venele varicoase sangele poate forma cheaguri rezultand, astfel, tromboflebita varicoasa (vena apare tumefiata, dureroasa, cu tegumentele inflamate).

Complicatia redutabila este reprezentata de tromboflebita profunda ce implica intreruperea printr-un tromb (cheag) a circulatiei venelor profunde, cu aparitia unei insuficiente circulatorii venoase acute severe la nivelul membrului respectiv si de riscul vital prin desprinderea unui fragment de cheag (embol), cu producerea infarctului pulmonar(tromboembolie pulmonara).

Sindromul posttrombotic reprezinta vindecarea cu sechele dupa o tromboflebita profunda, ducand la edem cronic al piciorului, modificari trofice culminand cu ulcerul varicos.

Sangerari prin traumatizarea unei varice. Datorita presiunii mari, anormale intr-o vena, sangerarea este importanta, cunoscandu-se cazuri care au pus chiar viata pacientului in pericol.

Principii de tratament
Boala varicoasa ca este o boala cronica ce necesita evaluari periodice in cadrul cabinetului flebologic (se poate face comparatia cu prezentarea periodica la medicul dentist si nu doar cand ajungi la abces dentar…)Lucrul important ce trebuie subliniat este ca nu exista un tratament infailibil care sa se adreseze cauzei bolii (defectul mostenit de structura a colagenului) si care sa garanteze vindecarea 100% fara recidive. Acest aspect trebuie spus cu onestitate si acceptat de catre dumneavoastra de la inceput pentru a intelege limitele tratamentului si ale rezultatelor obtinute. Un tratament condus corect va obtine un rezultat stabil in timp, fara recidiva in teritoriul venos respectiv. Pot aparea dilatatii varicoase in alte zone, pe seama unor vene initial fara modificari, care vor putea fi corijate ulterior (adevaratele recidive apar precoce, in acelasi teritoriu venos, prin deficit de tehnica).

Metoda de tratament cea mai sigura si mai eficienta este cea a profilaxiei bolii, cunoscand factorii predispozanti (cei mosteniti nu pot fi influentati). O scurta enumerare ar fi urmatoarea:

-evitati: imobilizarea prelungita (este cunoscuta “tromboflebita calatorului” prin imobilizarea prelungita pe scaunul autocarului sau avionului), activitatile statice, kilogramele in plus, hainele prea stramte (care jeneaza circulatia), expunerea la caldura intensa (care produce dilatarea vaselor), sporturile care presupun cresterea presiunii venoase (tenis, gimnastica aerobica, echitatie), contraceptivele (luate timp indelungat, predispun la tromboze venoase).

-se recomanda: mobilizarea activa a musculaturii gambelor in timpul activitatilor statice (muschii comprima ritmic venele din profunzime, actionand ca o “inima periferica” pentru circulatia venoasa), imbracamintea ampla, comoda, incaltaminte cu tocuri de 3-5 cm, dusuri cu apa calda alternata cu cea rece la nivelul gambelor (asigura o tonicitate a venelor printr-o adevarata “gimnastica vasculara”), pozitia cu gambele ridicate in timpul noptii si ori de cate ori este posibil (a se vedea filmele americane), practicarea natatiei, mersul pe bicicleta, dansul, joggingul, prevenirea constipatiei.

Daca boala a aparut, tratamentul trebuie instituit cat mai repede posibil, complicatiile enumerate mai sus constituind argumente, credem, suficiente.

Tratamentul pe care il practicam se adreseaza acelor circuite vicioase ale circulatiei descrise anterior. In esenta, consta in intreruperea acestor circuite si in inlaturarea venelor dilatate (a varicelor). Este un tratament conservativ prin care se indeparteaza segmente venoase limitate, bine definite, cu un efect functional si estetic maxim.

Tratamentul se bazeaza pe o examinare clinica amanuntita insotita obligatoriu de un examen echografic pentru a determina exact localizarea acestor segmente venoase. Exactitatea acestei examinari este cheia reusitei tratamentului.