Skip to content

Tratamentul varicelor in ambulator

Tratamentul modern al varicelor se face in ambulator, fara a mai necesita internare in spital. Tratamentul pe care il practicam combina mai multe metode: cea chirurgicala a flebectomiei de ambulatorLASER-ul endovenos si scleroterapia, iar pentru varicele superficiale se utilizeaza cu succes laserul Nd:YAG.

Ecograful se foloseste atat pentru evaluarea inaintea operatiei, alcatuindu-se o adevarata ”harta” a venelor afectate, cat si in timpul operatiei, pentru ghidarea procedurii in timp real.

Anestezie ghidata ecografic.

Asigura confort maxim in timpul operatiei. Un aspect extrem de important ce trebuie mentionat este tipul de anestezie folosit. Efectuata, de asemenea, sub ghidaj ecografic, aceasta anestezie combina doua mari avantaje: asigura comfort maxim, asemanator anesteziei rahidiene dar, spre deosebire de aceasta, permite reluarea imediata a activitatii, pacientul coborand singur de pe masa de operatie.

Tratamentul chirurgical implica microincizii in zone premarcate, cu efect estetic maxim (devin practic invizibile in cateva luni). Acesta se poate completa la nevoie cu scleroterapia varicelor reticulare (de diametru mic) si a telangiectaziilor (vene foarte fine, situate in derm, vizibile prin transparenta pielii).

Tratamentul LASER endovenos consta in expunerea venei varicoase la energia luminoasa condusa prin intermediul unei fibre optice care se introduce in interiorul venei. Rezultatul acestui tratament consta in inchiderea venei care se cicatrizeaza sub tegument fara a lasa urme vizibile la nivelul acestuia.

Scleroterapia consta in injectarea unei substante care “irita” si distruge vena in interior, transformand-o in final intr-un cordon de fibroza invizibil.

Vizualizarea venelor ce trebuiesc tratate o facem printr-o metoda speciala de transiluminare, limitand astfel numarul injectiilor (se pot determina mai usor punctele „cheie” pentru injectare).

Aceasta metoda de tratament nu necesita anestezie.

Laserul Nd:YAG este utilizat cu succes in tratamentul varicelor superficiale:

  • Permite controlul separat al fluentei (pana la 300 J/cm2), duratei pulsului si frecventei de repetitie, ideal pentru personalizarea tratamentului
  • Trateaza in conditii de maxima siguranta atat vasele superficiale, cat si venele groase, profunde, de la nivelul picioarelor
  • Conductorul necesar pentru racirea zonei este fabricat din cupru, avand astfel o eficienta sporita, oferind un confort deosebit in timpul procedurii
  • Marimea spotului poate fi si ea foarte usor ajustata (3-5-7 mm), reducand durata tratamentului si permitand abordarea vaselor cu diametre diferite
  • Aparatul este realizat astfel incat sa permita vizualizarea vasului in timpul tratamentului, crescand eficienta si siguranta procedurii

O alta componenta a tratamentului este terapia compresiva. Ciorapul elastic previne complicatiile bolii varicoase (in anumite situatii fiind singurul tratament). Pentru consolidarea efectului tratamentului este obligatorie folosirea ciorapului dupa operatie o anumita perioada de timp.

Iata, spre exemplificare, aspectul piciorului unui pacient al nostru inainte de operatie, imediat dupa si la circa 2 luni de la operatie.