Skip to content

Dr. Irinel Nedelcu: “ O interventie de implant de par dureaza de la 3 pana la 10 ore!”

În 1997, Egoclinic a început activitatea în Romania ca societate medicala mixta, romano-austriaca, specializata în diagnosticarea si tratamentul bolilor parului si implantul de par propriu. La început, echipa operatorie a fost pregatita în Austria, preluand tehnicile de diagnostic si metodele de împlantare a parului de la clinici similare din Austria, Germania si SUA. Din anul 2002 directorul clinicii, Dr. Irinel Nedelcu, doctor în stiinte medicale cu lucrarea stiintifica în domeniul bolilor parului, lanseaza programul de diagnosticare si tratament complet si complex al afectiunilor parului.

Spuneti-ne mai multe despre dvs. Unde v-ati definitivat studiile si cum ati pus bazele clinicii. Sunt medic primar dermato-venerolog si directorul centrului medical Egoclinic. Am absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, facultatea de medicina generala, promotia 1992. Dupa absolvirea facultatii am promovat concursul de rezidentiat si pozitionarea mea printre primii, mi-a permis sa aleg specialitatea dorita. Am ales dermatologia si cred ca am fost printre primii din specialitatea noastra, care a intuit dezvoltarea spectaculoasa si creativitatea în domeniul medical pe care le ofera dermatologia.

Ati avut un mentor care sa va îndrume pasii în prima etapa a carierei ?

În desavarsirea profesionala am fost orientat si sustinut dintotdeauna de domnul profesor universitar doctor Calin Giurcaneanu. Cu dumnealui am si în prezent o stransa colaborare si prietenie.

Cum v-ati facut cunoscut în acest domeniu ?

Din 1995, în colaborare cu clinici de restaurare a parului din Austria si Germania, am urmarit si aprofundat aceasta supraspecializare, adresata exclusiv afectiunilor parului si implantului de par, numita tricologie. Am elaborat si sustinut lucrarea de doctorat în domeniul afectiunilor parului, cu tema ‘’Alopecia areata” si am obtinut titlul de Doctor în stiinte medicale. Din 1997 am înfiintat prima clinica de tricologie din Romania si sunt extrem de mandru pentru ca înca din urma cu 20 de ani am oferit oportunitatea în Romania pentru tratamente adecvate ale afectiunilor parului si pentru implantul de par propriu. Aceasta tehnica a implantului de par a evoluat împreuna cu noi si în prezent pot afirma cu tarie si mandrie profesionala ca parul împlantat de noi nu poate fi deosebit de parul preexistent, oferind un aspect total natural pacientului care a apelat la implantul de par.

Cate persoane ati facut fericite pana acum si care este povestea primului domn care v-a trecut pragul ?

Caderea parului si nevoia de implant de par nu sunt exclusiv probleme masculine. Desi mai putine, femeile care necesita implant de par, sunt mult mai afectate din punct de vedere socio-emotional. Primul pacient operat în Romania, în 1997, a fost un om de afaceri cu o calvitie avansata si care ulterior a afirmat ca aceasta interventie i-a schimbat viata si ca o considera o satisfactie personala superioara, chiar si succesului profesional. Mult mai emotionant, a fost rezultatul obtinut în cazul unei doamne profesoare care avea o calvitie tipic masculina, extinsa pana spre vertex, ceea ce o facea sa aiba dificultati majore în viata de zi cu zi si care a scapat de acest impediment dupa o singura interventie. Am considerat-o un succes al clinicii noastre si cazul ei a ocupat un loc fruntas în fotografiile noastre de prezentare. Nu uitati ca aceste lucruri se petreceau în urma cu 20 de ani… De-a lungul timpului, abordarea onesta si profesionista ne-a consolidat pozitia în domeniul implantului de par, desi, din pacate, în ultimii cinci ani, a aparut o prezentare mediatica de tip cancan al acestei interventii care, nu trebuie uitat, este o interventie chirurgicala si trebuie sa raspunda la întrebarile: de ce, cand, cum.

În ce consta mai exact un implant de par. Care sunt pasii acestui procedeu.

Înainte de a da o indicatie de implant de par, este imperios necesar sa pui un diagnostic al afectiunii care a determinat caderea parului, întrucat sunt unele afectiuni care pot fi tratate strict medical fara sa necesite implant, dar sunt si alopecii în care implantul de par este contraindicat, de exemplu alopeciile dezvoltate în boli autoimune. Deci primul pas este stabilirea diagnosticului. Al doilea pas este stabilirea prognosticului evolutiv si al posibilitatii tratamentului. Al treilea pas este stabilirea tehnicii operatorii, în prezent, folosim tehnica implantului de unitati foliculare, care reprezinta modul natural de crestere a parului si permite aspectul identic natural al parului împlantat. O unitate foliculara poate contine una, doua, trei, rar mai multe fire de par si este de fapt, modalitatea naturala de crestere a parului de la nivelul scalpului. În alte zone, fiecare unitate foliculara contine de obicei un singur fir de par (barba, mustata, sprancene). Experienta dobandita si o echipa antrenata, stabila de 20 de ani, ne permite sa abordam orice tip de extragere si orice tip al implantului, avand astfel o oferta tehnica completa în implantul de par. În functie de particularitatile cazului, unitatile foliculare se pot obtine prin doua tehnici:

Tehnica strip – se extrag în bloc, în lamboul cutanat care le include, iar echipa dedicata acestei tehnici extrage unitate cu unitate din acest lambou.

Aceasta tehnica are marele avantaj ca poate extrage unitatile din zone foarte înguste, cum sunt în calvitia extinsa, cu sub 5 cm latime a zonei donoare. Dezavantajul tehnicii strip este ca, desi în abordarea noastra este permisa cresterea parului chiar prin cicatricea ramasa dupa sutura chirurgicala a zonei recoltate, daca pacientul se tunde foarte scurt, linia cicatriciala poate fi vizibila.

Tehnica FUE (extractia foliculara directa) se face folosind un cilindru de 0.6, 0.7, 0.8 sau 0.9 mm în functie de grosimea unitatii foliculare, punct cu punct, uniform, de pe toata zona de recoltare.

Are marele avantaj ca cicatricile punctiforme restante nu sunt vizibile nici la tuns foarte scurt. Dezavantajul principal este ca nu poate fi aplicata în calvitiile extinse cu zone mici de recoltare. Prin aceasta metoda nu pot fi recoltate satisfacator grefele celor foarte creti. Pe de alta parte, prin FUE pot fi recoltate fire de par de pe corp (body FUE). Parul extras se implanteaza unitate cu unitate pe zona de acoperit. Pentru obtinerea unor rezultate naturale, se calculeaza numarul de grefe necesare în functie de suprafata de acoperit si densitatea dorita. Sunt de evitat recoltarile sau implantarile cu densitati exagerate deoarece atat studiile efectuate dar si practica au aratat aspecte inestetice si procent redus de crestere a grefelor împlantate.

Cat timp dureaza o operatie de implant de par?

O interventie de implant de par dureaza, în functie de tipul recoltarii si tipul zonei de recoltat, de la 3 (zone mici, sprancene, mustata) pana la 10 ore (în calvitiile extinse). Bineînteles, aici sunt incluse si ora de pregatire preoperatorie, ora de pauza în timpul operatiei si 30 de minute de pregatire post operatorie. În ziua urmatoare se revine pentru toaletare.

Care sunt serviciile oferite de clinica dvs.?

Hair Clinic by Dr Irinel Nedelcu, este o clinica de restaurare a parului în care urmarim diagnosticarea si tratarea afectiunilor parului, iar în cazurile unde este necesar, implantul de par propriu. În cazuri extreme, în care implantul de par propriu este imposibil sau contraindicat, putem folosi implant de par sintetic. Pacientii nostri pot fi siguri ca beneficiaza de o oferta corecta, atat medical cat si estetic. Nu o sa indicam niciodata implant de par atunci cand recuperarea se poate face medical. La clinica, exista si tratamente non invazive? În urma analizelor de laborator si suplimentar investigatiilor specializate, de tip foliculoscopie si tricoscopie, se stabileste diagnosticul, prognosticul si indicatia terapeutica. Multe din cazuri pot fi rezolvate doar cu o reteta bine elaborata. În functie de indicatie, putem folosi fotostimulare laser, oxigenoterapie asociata cu substante care penetreaza scalpul furnizand compusi activi necesari, mezoterapie, prin care se injecteaza cu ace extrem de fine, la 2-3 mm, substante în formule elaborate pentru fiecare pacient în parte. Injectarea PRP (plasma îmbogatita în trombocite), stimularea celulelor stem ale foliculului pilos. Ideea este de a considera alopecia individual, a pune diagnosticul corect si a initia tratamentul personalizat. Nu exista panaceul “tratament” împotriva caderii parului.

Care sunt cauzele caderii parului si cum ar putea fi stopate?

Cauzele caderii parului sunt multiple, de la prea bine cunoscuta alopecie androgenetica în care principala cauza este alterarea functiei enzimei care metabolizeaza testosteronul la nivelul radacinii parului, urmeaza alterarea raspunsului imun în alopecia areata, apoi diferite tulburari endocrine, stari infectioase, deficit de factori nutritionali, de vitamine, expunerea la toxine, radiatii, alterari vascilare, boli sistemice (neoplazii, boli autoimune), îngrijire inadecvata a parului, infectii cutanate diverse, tulburari metabolice. Tratamentul se realizeaza prin eliminarea cauzei si reechilibrarea efectului, cu meticulozitate si profesionalism.

Care sunt preturile estimative pentru procedurile amintite mai sus?

În functie de tratamentul aplicat, costurile variaza de la o simpla reteta (sub 100 lei) pana la 2000- 3000 de euro în cazul implantului de par pe calvitie extinsa. În implantul de par propriu al scalpului, noi promovam un pret de 1 euro/ unitate foliculara, indiferent de numarul de fire de par din aceasta unitate (1, 2, 3 sau mai multe fire). Consider o abordare incorecta oferta de pret pe fir de par (facuta doar pentru a exagera pretul) deoarece tehnic vorbind, extragerea si implantarea unitatilor foliculare este aceeasi si pentru unitatile de 1 fir si pentru unitatile de 2, 3 sau mai multe fire.

Ce alte servicii oferiti în clinica ?

Preocuparea pentru sanatatea si frumusetea pacientilor nostri, m-a facut sa abordez în cadrul Egoclinic numeroase tehnici antiaging, în care avem ca scop principal folosirea capacitatii naturale de regenerare a organismului. Împreuna cu sotia mea, Ana Maria Nedelcu, am dezvoltat diferite metode, invazive sau non invazive, de tratament, rejuvenare si îmbunatatire a aspectului cutanat, în care folosim o gama complexa de aparate si tratamente personalizate.