Skip to content

Tratamentul caderii parului si implantul de par la standarde medicale avansate – Dr. Irinel Nedelcu

Cu o vasta experienta în chirurgia dermatologica, lasere medicale, chirurgicale si nechirurgicale, si o profunda cunoastere a structurii si patologiei pielii, dr. Irinel Nedelcu abordeaza în clinica o directie minim invaziva, conservatoare, bazata pe aspectul natural si stimularea mecanismelor naturale de regenerare si intinerire. Director al clinicii Egoclinic, prima clinica de trichologie din Romania, Dr. Irinel Nedelcu lanseaza în 2002 programul de diagnosticare si tratament complet si complex al afectiunilor parului. În clinica se utilizeaza tehnica unitatilor foliculare, ce permite aspectul identic natural al parului implantat.

Care sunt cele mai eficiente tratamente pentru alopecie (caderea parului) ?

Alopeciile au multiple cauze, care variaza de la dezechilibre metabolice sau hormonale, pana la boli autoimune si neoplazii. De aceea, tratamentele sunt stabilite în functie de cauza determinanta si de mecanismele de producere a afectiunii. Cel mai frecvent întalnita în practica cotidiana este alopecia androgenetica. Aceasta poate afecta atat barbatii cat si femeile.

În ce masura ereditatea este decisiva în aparitia alopeciei androgenetice ? Aceasta poate fi stopata sau intarziata în vreun fel ?

Dupa cum se si numeste, alopecia androgenetica este conditionata genetic. Aceasta înseamna ca întotdeauna exista corelatie familiala. Transmiterea genetica are importanta atat în determinarea varstei de aparitie a caderii parului cat si a rapiditatii evolutiei si a extinderii zonei afectate. Astfel, am întalnit pacienti care deja la adolescenta aveau o calvitie avansata si care au avut nevoie de implant de par. Pe de alta parte, în mecanismul alopeciei androgenetice este implicat factorul hormonal. La barbati acest factor este reprezentat în majoritatea cazurilor de alterari ale metabolismului testosteronului, fie prin nivel crescut al testosteronului, fie prin transformarea sa crescuta în periferie în metabolismul activ DHT (dihidrotestosteron). La femei, în afara conditiei genetice, o cauza principala este dezechilibrul hormonilor sexuali, fie prin tulburari de secretie, fie prin tulburari de metabolism periferic. Prevenirea si întarzierea alopeciei nu este o sarcina usoara, iar lupta cu propria noastra zestre genetica este extrem de dificila. În plus pot fi implicate si mecanisme metabolice de tipul cresterii rezistentei la insulina sau alterarea factorilor de crestere, influentati de stilul de viata si alimentatie. Noi subliniem importanta unei igiene corecte, a alimentatiei sanatoase, a hidratarii, eliminarea toxinelor, renuntarea la fumat si excitanti alimentari, respectarea orelor de somn, activitatea fizica constanta, fara folosirea suplimentelor proteice si steroizilor, reducerea stresului cotidian.

Sunt eficiente infiltratiile, mezoterapia si PRP-ul în tratamentul caderii parului ?

Toate aceste metode de tratament pot fi utilizate cu succes în momentul în care avem un diagnostic si un prognostic al afectiunii. Infiltratiile cortizonice sunt folosite în alopeciile inflamatorii si autoimune, mezoterapia ca principiu este o tehnica de injectare la nivelul dermului a diferite principii terapeutice care, de asemenea, este imperios sa fie administrata în urma unui diagnostic corect. Nu exista o mezoterapie universala împotriva caderii parului, asa cum, din pacate, am observat ca se mai aplica, ci exista doar tratamente personalizate. Mezoterapia are marele avantaj ca administreaza aceste tratamente local, evitand eventualele efecte secundare sistemice. Metoda PRP ( platelet rich plasma – plasma îmbogatita în trombocite ) este o tehnica revolutionara în tratamentul afectiunilor parului, care actioneza prin aport nutritiv biologic, dar mai ales prin intermediul factorilor de crestere eliberati de activarea trombocitelor si care stimuleaza direct celulele stem foliculare. si acesta metoda, întrucat se bazeaza pe principii de biologie celulara, trebuie folosita doar cu indicatii precise, cu administrare corecta si utilizarea dispozitivelor performante, care sa ne permita obtinerea într-adevar doar de plasma si concentrat trombocitar viabil. Deci nici aceasta metoda nu poate fi folosita în tratamentul oricarui tip de alopecie, de exemplu în alopeciile autoimune poate chiar agrava evolutia bolii. De asemenea, extrem de periculoasa este folosirea unor dispozitive improprii care pot sa furnizeze un produs cu reziduuri toxice sau care sa nu filtreze leucocitele si hematiile, putand da astfel reactii inflamatorii si putand chiar agrava boala. Periculoasa este si furnizarea unor agregate trombocitare distruse în care este pierduta capacitatea de stimulare biologica, care, de fapt, este si principiul cel mai important al tratamentului PRP. În alte alopecii, cum sunt cele toxice, aceasta metoda este inutila. De asemenea, si administrarea aleatorie a PRP-ului fara elaborarea schemei terapeutice adecvate, nu permite obtinerea rezultatelor scontate. În prezent, prin stabilirea cu exactitate a diagnosticului alopeciei si a mecanismului de producere a alopeciei, este în totalitate accesibila oprirea în evolutie a caderii parului si regenerarea firelor de par, daca acestea sunt în faza de regresie reversibila. Tratamentele pot varia de la pastile, lotiuni, sampoane pana la fotostimularea laser a metabolismului parului, tratamente injectabile si la nevoie, implant de par.

Cum vedeti utilizarea implantului de par în alopecie ?

Ca orice tehnica de tratament chirurgical, implantul de par trebuie sa aiba o indicatie medicala precisa, sa se efectueze la momentul oportun, în conditiile elaborarii unui prognostic evolutiv si sa fie efectuat prin tehnica cea mai potrivita în cazul fiecarui pacient. Am peste 20 de ani de experienta în implantul de par propriu si pot spune ca, în conditile utilizarii tehnicii optime, rezultatele estetice sunt pe masura asteptarilor. Am dezvoltat si promovez în prezent folosirea exclusiva în implantul de par propriu a unitatilor foliculare individuale. Acestea reprezinta modul natural de crestere a parului, în grupuri de unu – doi – trei, uneori chiar mai multe fire de par. Implantarea lor confera un aspect identic natural, fara a putea diferentia parul implantat de cel preexistent.Recolterea unitatilor foliculare se face din zonele laterale si din zona occipitala, care nu sunt afectate de alopecia androgenica, iar parul implantat persista toata viata. Ca modalitate de obtinere folosim cu succes atat tehnica STRIP (din lambou cutanat), cat si t e h n i c a FUE (extragere foliculara directa ) . În functie d e particularitatile cazului, de n u m a r u l d e grefe necesar s i de prognosticul evolutiv, dar bineînteles tinand cont si de preferintele pacientului, se stabileste metoda prin care vor fi recoltate unitatile foliculare. Practicam si recoltarea din alte zone ale corpului, în functie de tipul de interventie si aspectul firelor de par,tehnica generic numita BODY FUE.

Care sunt diferentele dintre tehnica Strip si FUE ?

În tehnica STRIP se practica evaluarea densitatii unitatilor foliculare si a mobilitatii pielii în zona de recoltare. În functie de acestea se stabileste suprafata lamboului cutanat care va fi extras. Se tunde zona de piele care va fi recoltata, iar sub anestezie locala aceasta va fi excizata în totalitate si trimisa echipei operatorii care va extrage unitatile foliculare din acest lambou. Dupa extragere, se practica o sutura speciala pentru acesta tehnica, în care se permite firelor de par sa creasca chiar prin cicatrice. În cei 20 de ani de activitate, am ajuns la un nivel tehnic care ne permite pierderi sub 2% în extragerea unitatilor foliculare si un aspect liniar al cicatricei postoperatorii. Acesta metoda necesita o calificare îndelungata iar aplicarea ei în mod impropriu poate lasa cicatrici inestetice si un numar mic de grefe de calitate slaba. Deci, cazurile discutate cu efecte neplacute prin tehnica STRIP, nu se datoreaza tehnicii ca atare ci unei echipe operatorii nepregatite. Acest aspect trebuie avut în vedere în momentul alegerii unei operatii de implant. În tehnica FUE (extragere foliculara directa) se stabileste numarul de unitati foliculare necesar, densitatea parului în zona de recoltat si se calculeaza recoltarea a 10% din unitatile foliculare prezente în asa fel încat sa nu poata fi observata scaderea densitatii parului. Se tunde zona de recoltat la 2 mm si se practica extragerea unitatilor foliculare cu un cilindru cu diametrul de 0.7-0.8 mm. Extragerea corecta a unitatilor foliculare va oferi un aspect estetic de foarte buna calitate chiar la o saptamana dupa recoltare, cand orificiile produse la recoltare s-au epitelizat deja. Pe de alta parte, în conditiile unei întelegeri superficiale ale acestei tehnici, cu practicarea recoltarii în exces a zonei occipitale, care este mai usor de recoltat, sau folosirea unor cilindri extractori nepotriviti, aspectul zonei recoltate poate fi deplorabil iar grefele pot arata nenatural. Aceasta tehnica nu trebuie înteleasa ca o metoda nechirurgicala, care poate fi aplicata oricui, oriunde, deoarece folosita inadecvat, determina epuizarea zonei donatoare, facand imposibila abordarea ulterioara reparatorie corecta. În cazurile de BODY FUE, prin aceasi tehnica de extragere directa, putem recolta parul din alte parti ale corpului. Practic, extragem par din zona barbii, a toracelui, zona axilelor sau pubiana în functie de aspectul unitatilor foliculare necesare. De asemenea, în afara parului scalpului, implantam mustata, barba si sprancene.