Skip to content

CAUZELE CADERII PARULUI

Implant De Par – Egoclinic

Alopecia este un termen care defineste scaderea densitatii parului, fie prin cadere excesiva, fie prin intarzierea cresterii. In practica curenta cel mai frecvent intalnite sunt alopecia areata si alopecia androgenetica. Alaturi de acestea mai sunt intalnite caderi temporare ale parului induse de stres, infectii, tulburari alimentare si endocrine, boli inflamatorii, neoplazii, etc.

CAUZELE CADERII PARULUI

Din punct de vedere medical, alopeciile sunt impartite in alopecii cicatriceale si necicatriceale. In alopeciile cicatriceale sunt afectate atat pielea, cat si parul, iar acestea, de obicei, necesita pentru corectie implant de par. Alopeciile necicatriceale pot fi abordate in urma unui diagnostic corect si tratate medicamentos iar dupa stabilizarea afectiunii se decide necesitatea implantului de par.

Alopecia areata este o alopecie necicatriceala de cauza inflamatorie (cunoscuta si sub numele de pelada). Mecanismul este autoimun. Celulele care produc firele de par sunt afectate si blocate in diviziune si astfel apar zone extinse de pierdere a pilozitatii. Ca orice boala autoimuna, necesita investigatii complexe, iar abordarea corecta sta la baza obtinerii unor rezultate terapeutice de buna calitate.

Alopecia androgenetica este cea mai frecventa forma de alopecie, care afecteaza in diverse grade jumatate din populatia masculina, dar si populatia feminina, in proportie de 10-20%. La barbat mecanismul de aparitie este cunoscut – activitatea exagerata a enzimei 5a-reductaza la nivelul firelor de par prezenta in regiunea bulbului, care transforma testosteronul in 5a-dihidrotestosteron. Tratamentul este clar si ramane ca medicul sa diagnosticheze afectiunile asociate care agraveaza evolutia si modifica raspunsul la tratament. Consideram ca in prezent nu exista un tratament universal valabil, dimpotriva, acesta trebuie personalizat fiecarui pacient.

Alopecia androgenetica la femei este o manifestare a tulburarii metabolizarii periferice a hormonilor sexuali. Cel mai frecvent apare o rarire difuza a parului (asa numitul pattern feminin) dar poate aparea si o rarire pe o zona similara cu cea de la barbati (pattern masculin). In urma investigatiilor de laborator si a explorarii cu aparatura specifica, se stabileste modalitatea terapeutica cea mai eficienta.

FACTORII CARE CAUZEAZA ABSENTA, RARIREA SAU DEGRADAREA FIRULUI DE PAR SUNT:

  • boli congenitale, unii oameni se nasc fara par pe anumite portiuni ale scalpului.
  • boli dobandite pe parcursul vietii, cicatrici lipsite de par in urma unor arsuri, traumatisme, infectii, operatii, inflamatii.
  • intoxicatii cu diverse substante, de exemplu medicamente ce induc efecte secundare.
  • poluare chimica si atmosferica.
  • deficiente de alimentatie, destul de frecvente la noi in tara.
  • stres psihic, profesional, social.
  • dezechilibre hormonale.
  • influente negative ale mediului, de exemplu radioactivitatea.